Vandaag de dag worden bieden en opbieden steeds meer gebruikt bij de verkoop van een woning of appartement. Maar wat mag en wat mag niet?
Opbieden kan enkel onder toezicht van de notaris
Tegen elkaar opbieden mag, maar dit enkel onder toezicht van de notaris. Dit kan via een traditionele openbare verkoop of via het online platform ‘Biddit’, de online versie van de openbare verkoop. Deze werkwijzen garanderen steeds voldoende transparantie.
Particulieren echter mogen kopers niet tegen elkaar laten opbieden
Als verkoper mag je online een instelprijs aangeven en mensen uitnodigen om een bod te doen. Tegen elkaar laten opbieden is echter verboden. In dat geval zou u een openbare verkoop aan het organiseren zijn en dit moet steeds onder toezicht van een notaris.
Verkopen onder gesloten omslag
Af en toe wordt al een tijd het systeem van bieden onder gesloten omslag gebruikt, zowel door particuliere verkopers als door makelaars. Dit systeem is in tijden van corona populairder geworden. Bij verkoop onder gesloten omslag wordt er een instelprijs bepaald. Nadien krijgen kandidaat-kopers de mogelijkheid om een bod (onder gesloten omslag) te doen. Op een bepaald moment wordt de verkoop gesloten en worden alle omslagen geopend. Wie het hoogste bod heeft uitgebracht, heeft de eerste kans. Op deze manier is er geen concurrentie onder de kandidaat-kopers en kan dit gebeuren zonder toezicht van de notaris.