Nieuwbouw appartement te Wilrijk

Groot gelijkvloers appartement met tuin te Wilrijk

Te Koop Appartement Rooiboslaan Wilrijk

Lichtrijk appartement nabij Meir Te huur

Dakappartement met panoramisch terras te koop Italiëlei

Te Koop 2 slaapkamer appartement Deurne Oude Bosuilbaan

Te Koop Borrewaterstraat Merksem

Te Koop St Lambertusstraat Berchem

Centraal gelegen studio nabij Park Spoor Noord

Landelijke woning Kromvenlaan te Brecht

Nieuwigheden omtrent kosten te verdelen tussen huurder en verhuurder

Vaak ontstaan er enkele discussies over wie voor welke kosten moet opdraaien tijdens de huurperiode. Voor contracten die vanaf dit jaar zijn gesloten, zullen er nieuwe regels van toepassing zijn.

De algemene regel blijft van toepassing: de verhuurder betaalt alle herstellingen van schade door overmacht of van slijtage door ouderdom. De huurder staat in voor het onderhoud en kleine herstellingen. Daarnaast zijn er twee lijsten opgemaakt. Deze lijsten bepalen wie voor de kosten van het onderhoud en de herstellingen opdraait. Alsook de kostenverdeling in appartementsgebouwen.

Onderhoud en herstellingen
Voor welke kosten moet de huurder betalen? Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen onderhoud aan de buiten- en aan de binnenzijde van het verhuurd pand. Hieronder vindt u enkele voorbeelden.

  • Buitenzijde: gras maaien, sleutels laten maken bij verlies, batterij van de deurbel veranderen,…
  • Binnenzijde: batterijen in rookmelders vervangen, voorkomen dat afvoerbuizen ontstoppen, onderhoud van de centrale verwarming,…

Indien er door slecht onderhoud of gebruik schade is, moet de huurder ook deze kosten betalen.

Kostenverdeling in appartementsgebouwen
Appartementsbewoners betalen ook maandelijkse kosten en lasten. Hiervan moet de huurder duidelijk op de hoogte worden gebracht wat deze bedragen.

  • De kosten voor het waterverbruik, elektriciteit, vuilnisinzameling,… worden betaald door de huurder.
  • De schoonmaak- en onderhoudskosten van de gemeenschappelijke delen zijn ten laste van de huurder. Onder dit onderhoud wordt verstaan het vervangen van een lamp, herstellen van defecte sloten, batterijen in de rookmelders vervangen,…
  • De kosten voor het onderhoud van de lift worden vanaf nu gelijk verdeeld door de huurder en verhuurder. Dit bedrag wordt vooraf vast bepaald.
  • De syndicuskosten worden voornamelijk door de verhuurder betaald, nl. 66 procent. Ook zal hij deze kosten eerst volledig betalen aan de vereniging van mede-eigendom. Nadien kan hij deze voor een deel terugvorderen bij de huurder.
  • Conciërgekosten zijn voornamelijk ten laste van de huurder omdat de conciërge werk uitvoert die vooral de bewoner ten goede komt. De huurder zal 3/4de van deze kosten betalen.

Bron (en meer informatie): https://www.tijd.be/netto/vastgoed/nieuwe-regels-om-kosten-tussen-huurder-en-verhuurder-te-verdelen/10090570.html?fbclid=IwAR1ZVGW9_uNBKqGOGl_Pdt49Pk-zHbjErUVPPjHbn3npoH7fc30btDdz63M

+ Zoekopdracht aanmaken